top of page

ISLAND UAVHENGIGHETSDAG (1944)

Íslenski þjóðhátíðardagurinn er Islands uavhengighetsdag. Den 17. juni 1944 fikk Island sin uavhengighet fra Danmark og siden den gang har 17. juni vært en islandsk helligdag.Island flagg
Islandsk flagg
Kart over Island
Kart over Island (© freeworldmaps.net)

Det er en dag med parader, masse flagg og taler, men etterpå handler det om musikk, dans og/eller piknik.

En av de mange flaggparadene 17. juni
En av de mange flaggparadene 17. juni (fotograf ukjent)

Betydningen av Islands flagg Islands flagg er mer enn bare et fargerikt symbol. Den har en dyp mening som gjenspeiler landets historie og identitet. Nedenfor vil du oppdage betydningen av det islandske flagget: Den dominerende blåen i det islandske flagget symboliserer den klare himmelen som preger landet. Den representerer også havet rundt Island og understreker landets nære forhold til havet. De hvite kantene langs flagget symboliserer renheten i Islands landskap og uberørte snødekte fjell. De representerer også vinterisformasjonene som former landet. Det røde skandinaviske korset på Islands flagg er et symbol på båndene mellom Island og andre skandinaviske land. Det understreker den historiske og kulturelle forbindelsen med denne regionen. Islands flagg er et stolt symbol som legemliggjør landets naturlige skjønnhet, villskap og historiske arv. Det er et gjenkjennelig emblem som forener islendinger og representerer deres stolte identitet.


Flagg av Island
Flagg av Island

Opprinnelsen til flagget kan spores tilbake til 1897. Som et oversjøisk territorium i Danmark ble det danske flagget også brukt på Island. Den 13. mars 1897 kom imidlertid poeten Einar Bendiktsson med et forslag i dagsavisen Dagskrá om å innføre sitt eget flagg: et blått flagg med et hvitt skandinavisk kors, akkurat som fargene på det islandske våpenskjoldet.


Venstre: Udatert foto av Einar Benediktsson (1864-1940) (offentlig domene) / Høyre: Hvítbláinn, Benediktssons design for et islandsk flagg (1897)
Venstre: Udatert foto av Einar Benediktsson (1864-1940) (offentlig domene) / Høyre: Hvítbláinn, Benediktssons design for et islandsk flagg (1897)

Forslaget om dette flagget var populært blant befolkningen, spesielt blant grupper som søkte uavhengighet fra Danmark, men den danske kongen Christian IX motsatte seg denne utformingen, som han mente var for lik det greske marineflagget.* Under navnet Hvítbláinn ('den hvit-blå') førte flagget en mer eller mindre underjordisk tilværelse. Det var først i 1913, etter en mye omtalt hendelse med Hvítbláinn, at diskusjonen om eget flagg skjøt fart igjen. *Flagget til Shetlandsøyene, fra 2005, er nesten identisk med dette flagget.


Flaggkommisjonen av 1913 Så sent som i 1913, kong Christian Den 30. desember 1913 ble det opprettet en flaggkommisjon under ledelse av kirurg Guðmundur Björnsson. I en annonse i åtte forskjellige islandske aviser oppfordret komiteen publikum til å sende flaggdesign til formannens hjemmeadresse innen utgangen av mars 1914. Det resulterte i 46 bidrag fra 35 forskjellige personer. I tillegg mottok komiteen også en rekke begjæringer om å opprettholde det allerede avslåtte blåhvite flagget (Hvitbláinn). Av disse 45 designene ble 17 eliminert i første runde, og etterlot 28. Fra disse 28 dukket det opp 2 hvorfra et endelig valg måtte tas, og vi ser dem nedenfor.*

Venstre: Det uvalgte 1913-designet av en anonym designer / Høyre: Vinnende design av det islandske flagget fra 1913 (designet i 1906 av Matthías Þórðarson), men først introdusert i 1915
Venstre: Det uvalgte 1913-designet av en anonym designer / Høyre: Vinnende design av det islandske flagget fra 1913 (designet i 1906 av Matthías Þórðarson), men først introdusert i 1915

Det første designet var et hvitt flagg med et lyseblått innrammet hvitt skandinavisk kors, hvorpå et mindre skandinavisk kors i samme lyseblå farge. Vi gjenkjenner det andre designet som det nåværende islandske flagget, om enn med en lysere nyanse av blått. Disse to designene gikk deretter til det islandske parlamentet, Alþingi, hvor det etter noen diskusjoner ble uttrykt en preferanse for det rød-hvit-blå flagget. Dette designet var forresten eldre enn 1913. Designeren var Matthías Þórðarson, som presenterte flagget som et mulig nytt flagg ved studentforeningen Stúdentafélag Reykjavíkur 27. september 1906. Litt merkelig var at Þórðarson selv var med i flaggkomiteen!


Matthías Þórðarson (1877–1961), designer av det islandske flagget
Matthías Þórðarson (1877–1961), designer av det islandske flagget (offentlig domene)

Andre flagg En rekke flagg er avledet fra nasjonalflagget, to av dem ser vi nedenfor: det første er en svalehalemodell, slik vi også møter i andre skandinaviske land. Det er staten eller nasjonalflagget, også flagget til hæren. Dette flagget brukes både på land for statlige bygninger og til sjøs for statlige fartøyer. Uoffisielt har flagget vært i bruk siden 1918, men ble først offisielt vedtatt 17. juni 1944.


Venstre: Stats- eller nasjonalflagg, også hærens flagg / Høyre: Flagget til Islands president
Venstre: Stats- eller nasjonalflagg, også hærens flagg / Høyre: Flagget til Islands president

Våpen Nedenfor ser vi statsvåpenet mer detaljert. En tidligere versjon av dette våpenet er fra 1919, hvor våpenet så litt annerledes ut. Den offisielle introduksjonsdatoen for den nåværende versjonen er 1. juli 1944, men symbolene har eksistert i århundrer. Sentralt er skjoldet med de islandske fargene, stående på en flat basaltblokk. Mens de fleste statsvåpen har to skjoldholdere, har Island ikke færre enn fire!Islands våpenskjold
Islands våpenskjold (1944 – i dag)

De er kjent som landvættir (beskytterne), som beskrevet i Helmskringla, en samling av gammelnorske kongesagaer fra rundt 1225. Nederst til venstre ser vi oksen Griðungur, beskytter av det nordvestlige Island, og øverst til venstre ørnen (også kalt griffin) Gammur, beskytter av det nordøstlige Island. Øverst til høyre møter dragen Dreki, beskytter av det sørøstlige Island og til slutt giganten Bergrisi, beskytter av det sørvestlige Island.
2 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page