top of page
  • Forfatterens bildeAdmin

10 fakta om landsflagg

Oppdatert: 4. jun. 2023

Landsflagg kommer i mange forskjellige typer design, hva vet du om landsflagg?

Les her 10 interessante og morsomme fakta om landsflagg.


10 morsomme fakta om landsflagg 1. Fargene på flagg vekker følelser og har en symbolsk betydning, så bruk av farge vurderes nøye i utformingen av flagg. Det er slående at noen farger brukes mange ganger oftere i flagg til land enn andre farger. Rød er den mest brukte fargen i landsflagg, denne fargen brukes i 75 % av alle nasjonale flagg. Fargene hvit, blå og grønn er også populære. Det er derfor ikke overraskende at mange flagg ser like ut. 2. De fleste flagg overholder NAVA, North American Vexillological Association, regler laget av Ted Kaye. Disse reglene har blitt bevisst eller ubevisst brukt på designene til de fleste land flagg. Reglene er som følger: hold det enkelt, bruk meningsfull symbolikk, bruk 2-3 grunnfarger, ingen tekst eller våpen, vær særegen eller koble til. 3. Når flere flagg heises ved siden av hverandre, skal de ha samme størrelse og heises i samme høyde. Når flere flagg fra land heises, brukes vanligvis den første bokstaven i navnene til landene på det franske språket for rangering.


4. Haitis flagg og Liechtensteins flagg hadde samme design frem til 1937, som ble oppdaget ved et uhell under de olympiske leker i 1936. Etter denne oppdagelsen endret Liechtenstein flagget sitt og la til en krone på flagget. 5. Gjennom historien har store land delt seg opp i flere små land, flaggene til disse nye landene er ofte basert på flagget til det tidligere landet. Et godt eksempel på dette er USA i Mellom-Amerika. Flaggene til områdene som tidligere tilhørte denne større helheten har fortsatt samme fargesammensetning, nemlig lyseblått og hvitt.6. Fargebruken i landsflagg viser ofte likheter med andre naboland. Det er syv flaggfamilier, nemlig pan-afrikanske, pan-slaviske, pan-iranske, pan-arabiske, skandinaviske kors, Belgrano og Miranda. Disse familiene ble opprettet fordi ett spesielt flagg fra et mektig eller stort land ble inspirasjonen for designene til de andre flaggene. Den største familien av flagg er det panafrikanske flagget, som har 26 flagg, alle disse flaggene er inspirert av Etiopias flagg. 7. Den første kjente bruken av flagg var av romerne. Romerne brukte flagg som et middel til å overføre signaler. Det var først i middelalderen at flagg ble brukt slik de brukes i dag, nemlig som identifikasjonsmiddel.8. De fleste landsflagg er rektangulære, med de fleste flagg i forholdet 2:3. Flaggene til Sveits og Vatikanstaten skiller seg ut fordi de har et forhold på 1:1 og er derfor firkantede. Et flagg som alltid vil være gjenkjennelig på designet er flagget til Nepal. Det nepalesiske flagget består av to trekanter over hverandre, det er også det eneste nasjonalflagget i verden som er høyere enn det er bredt. 9. Danmarks flagg er det eldste nasjonalflagget som fortsatt er i bruk, dette flagget har kallenavnet Dannebrog, som er dansk for dansk banner eller dansk tøy. Alle andre land har hatt forskjellige flagg som nasjonalflagg, USA har skiftet flagg 32 ganger, noe som gjør det til det landet med flest flaggendringer i historien. På nummer to er Afghanistan med 24 endringer i flagget. 10. Hvert flagg har sin egen betydning, fargene på flaggene har ofte sin egen betydning, de tilsvarer ofte andre flagg. Rødfargen representerer ofte blodet som ble utgytt under revolusjoner eller opprør, denne fargen representerer også ofte tapperhet, styrke og brorskap. Gult står vanligvis for solen, grønt for landskapet, blått for havet og hvitt for fred.


Bestille et landsflagg? Velg et flagg fra vårt brede utvalg av landflagg og vær garantert flagg av høyeste kvalitet. For spørsmål eller råd kan du alltid kontakte oss via vår chat eller e-post flaggbutikk@vkhn.no

214 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments