top of page

GRØNLAND – ULLORTUNEQ / NASJONAL FERIE / FLAGGDAG (1983)

Det er selvsagt ingen tilfeldighet at Grønlands nasjonaldag faller 21. juni. I et land så langt nord er den lengste dagen når det gjelder sollys et godt valg.


Flagg Grønland
Flagg Grønland

Den autonome regjeringen på Grønland (en del av det danske kongeriket) erklærte denne dagen som en nasjonal fridag i 1983. Dette er en dag ute for grønlendere, det er markeder, telt og mye flaggvisning.


Flaggvisning under Ullortuneq i Grønlands hovedstad Nuuk ved den gamle havnen.
Flaggvisning under Ullortuneq i Grønlands hovedstad Nuuk ved den gamle havnen (foto: Aningaaq R. Carlsen)


Grønlands flagg (1985–i dag)
Grønlands flagg (1985–i dag)

Det danske flagget ble brukt på Grønland frem til 1985. Det første forsøket på å lage sitt eget flagg var i 1973 da fem grønlendere laget et design på egen hånd. Det var et skandinavisk flagg: mørkegrønt med et blått innrammet hvitt kors.


Designet fra 1973
Designet fra 1973

Det førte til flere design, som ble publisert i februar 1974 i Atuagagdliutit to ganger i uken. Avisen inviterte leserne til å stemme på de 11 flaggene, som også inkluderte det eldgamle danske flagget Dannebrog, pluss flaggdesignet fra 1973. Med unntak av ett flagg var de alle varianter av den skandinaviske modellen. Danmarks flagg viste seg å være det mest populære blant leserne, så det viste seg å være slutten på øvelsen foreløpig.


Atuagagdliutit av 28. februar 1974 med de 11 flaggene å velge mellom, med tittelen Erfalassok (Flagg), i nederste rad, andre fra venstre, flaggdesignet fra 1973 og andre fra høyre, Dannebrog, flagget til Danmark.
Atuagagdliutit av 28. februar 1974 med de 11 flaggene å velge mellom, med tittelen Erfalassok (Flagg), i nederste rad, andre fra venstre, flaggdesignet fra 1973 og andre fra høyre, Dannebrog, flagget til Danmark (© Atuagagdliutit)

Etter at Grønland ble en selvstyrt del av kongeriket i 1978, tok flaggspørsmålet fart igjen. Grønlands regjering ba om innsending av design. 555 kom, hvorav 293 av grønlendere selv.


Noen av de hundrevis av oppføringer publisert i Atuagagdliutit 27. februar 1985
Noen av de hundrevis av oppføringer publisert i Atuagagdliutit 27. februar 1985 (© Atuagagdliutit)

Venstre: Designet til det grønlandske flagget av Sven Tito Achen, som kom noen få stemmer til kort / Høyre: Sven Tito Achen (1922-1986) i 1977
Venstre: Designet til det grønlandske flagget av Sven Tito Achen, som kom noen få stemmer til kort / Høyre: Sven Tito Achen (1922-1986) i 1977 (© Finsk Heraldik)

Det ble likevel ikke oppnådd enighet og en ny anke ble fremsatt. Til slutt ble det igjen to design. Det nåværende flagget fikk 14 stemmer, mens det andre designet, av Sven Tito Achen (1922-1986), et skandinavisk kors i grønt og hvitt, fikk elleve. Flagget ble heist første gang 21. juni 1985.


Flagget består av to horisontale striper i hvitt og rødt. En sirkel er plassert litt til venstre for midten, den øverste rød, den nederste hvit. Flagget er et design av Thue Christiansen (1940), en inuitt, lærer, kunstner og politiker.


Thue Christiansen (1940), designer av Grønlandsflagget
Thue Christiansen (1940), designer av Grønlandsflagget (foto: Rimdal Høeg) (© sermitsiaq.ag)

Flagget omtales av grønlenderne som Erfalasorput, som betyr "vårt flagg". Ifølge Christiansen representerer den hvite stripen isbreene og den stort sett hvite overflaten på Grønland. Den røde stripen representerer havet. Den røde halvdelen av sirkelen symboliserer solen, hvorav halvparten nå har forsvunnet under horisonten. Den hvite halvdelen av sirkelen representerer pakkisen og isfjellene.


Fra gammelt av til i dag: Grønlandsflaggets historie Grønlands flagg, designet av Thue Christiansen, forteller historien om denne vakre øya og dens omgivelser. Delt horisontalt i hvitt og rødt, inneholder flagget en sirkel plassert litt til venstre for midten. Hvert aspekt av designet har en dypere betydning: den hvite stripen symboliserer isbreene og iskappene som dekker mer enn 80 % av øya, mens den røde stripen representerer havet. Halvsirklene representerer solen, som er halvparten under horisonten, og isfjellene og pakkisen på havet. I 1985, etter at Grønland fikk fullt selvstyre innenfor det danske riket, ble Grønlandsflagget offisielt vedtatt. Christiansens design ble valgt etter en omfattende forslagsprosess og gjenspeiler tilknytningen til Danmark ved å bruke fargene på det danske flagget. Grønlandsflagget, kjent som "Erfalasorput" på grønlandsk, som betyr "vårt flagg", er et stolt symbol på Grønlands identitet og naturlige skjønnhet. Grønlandsflagget er ikke bare et visuelt mesterverk, men også et symbol som gjenspeiler Grønlands rike historie og kultur. Med sin enkle og meningsfulle design forteller Grønlandsflagget historien om øya og dens omgivelser. Bruken av fargene hvitt og rødt, samt sirkelen som symboliserer solen og isfjellene, gjenspeiler Grønlands unike geografiske og naturlige trekk.


0 visninger0 kommentarer

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page